Atunci cand vine vremea sa te decizi sa cumperi o locuinta este bine sa prioritizezi timpul acordat in studierea ofertelor si vizionarea locuintelor. Printre aspectele importante in alegerea apartamentului mult visat sunt: zona in care este situat, certificatul energetic, vecinii, numarul si marimea camerelor, etajul, finisajele, beneficiile, dar si alte amanunte care nu iti sar in ochi si te pot costa scump sau pot duce la stress inutil. Atunci intrebarea se pune cum stim ca sa nu cadem in capcanele ce se pot ivi?
- Clasa Energetica si Izolatia
Daca doriti sa achizitionati un apartament trebuie sa stiti ca pretul acestuia difera in functie de certificatul energetic. Acesta determina nivelul cheltuielilor ce le veti avea cu utilitatile.
Detinerea certificatului energetic intra in sarcina vanzatorului si este obligatorie in cazul in care tranzactia se realizeaza prin credit ipotecar. Totusi este de recomandat sa cumparati o locuinta certificata energetic pentru a vedea clar calitatea constructiei (calitatea elementelor componente ale cladirii: zidaria, termopanele, polistirenul de fatada etc).
- Caracteristici importante ale apartamentului
Izolatia- Fiti atent daca locuinta miroase a umezeala sau prezinta semne de mucegai.Ar fi bine sa o verificati pentru ca daca nu este bine facuta izolatia o sa va treziti cu igrasie, mai ales in cazul apartamenteor pe colt si varuite prospat pot ascunde vicii de acest gen. Mai mult executia necorespunzatoare a placarii cu polistiren a fatadelor blocurilor vechi poate duce la fenomene de tipul cuib de soareci, insecte cau patrund in sistemul de termoizolare afectand sanatatea locatarilor.
Starea acoperisului– e importanta deoarece poate produce cheltuieli inutile si de proportii in bugetul dumneavoastra.
Finisajele– daca sunt vechi sau au un nivel scazut va trebuie sa iei in considerare o investie in acestea. Pentru acest lucru va trebui consultat un constructor. Mai ia in considerare si stresul si timpul necesar ce trebuie alocat acestei operatiuni si ar fi bine sa fie stiut clar si cuantificat in bani de la inceput.
In cauzul caselor sau locuintelor noi vandute fara finisaje ar fi bine sa stii clar cat costa si sa nu te incanti de pretul de cumparare pentru ca acestea pot creste pretul cu pana la 30%.
Ferestrele– sunt tocurile ferestrelor bine intretinute sau trebuiesc inlocuite? Sunt ferestre clasice sau termopane ce pot adduce o economie in plus de energie? Acestea pot genera alte cheltuieli precum si rezugravirea intregului apartament dupa aceasta operatiune.
Cum stam cu parcarea
Automobilul detinut trebuie sa fie in siguranta ferit de vandalisme, zgarieturi si sa nu fie un subiect de cearta cu vecinii. De aceea alegerea locuintei ar trebuie sa inceapa din parcare. Ideal ar fi ca aceasta sa fie cat mai aproape de casa si sa o poti vedea de la fereastra apartamentului tau.
Centralele de apartament
Un lucru extrem de important este sa te uiti cati detinataori de centrale exista in bloc. Daca sunt multi detinatori de centrale fie o sa ai de platit o factura mai mare de intretinere fie vei face o investitie intr-o centrala.
Utilitatile
Atunci cand esti la vizionare si ti-a placut o locuinta, exista cateva lucruri importante care sa le intrebi ca sa stii la ce te astepti:
- ce tip de incalzire e folosita si cat costa lunar in functie de sezon?
- vara cat de cald este si daca ar trebui investit intr-un aer conditionat?
- factura de electricitate cum variaza in functie de luna?
- factura de apa ce valoare are lunara?
- daca exista economii ale asociatiei de proprietar;
- pentru case si locuinte noi trebuie sa stii daca sunt racordate la canalizare si gaze pentru ca altfel costurile cu racordarea pot fi colosale.
Tipul apartamentului: doua sau 3 camere?
- Majoritatea celor care cumpara o locuinta prefera in cea mai mare proportie 2 camere, iar apoi sunt cei ce prefera 3 camere. De aici apare problema finantarii a ceea ce iti doresti, dar cel mai bine este se privesti in viitor. O locuinta cu 2 camere se poate dovedi neancapatoare in cazul venirii unui copil. De aceea daca se poate face un efort financiar e de preferat ca de la inceput sa se ia decizia corecta.
- Anul constructiei imobilului
Trebuie sa tii cont de acest lucru din urmatoarele trei motive:
- vechimea imobilului şi a reţelei de utilităţi sunt extrem de importante deorece acestea au anumite durate de viata normate acestea ducand la apariţia unor costuri suplimentare de întreţinere. Ar fi bine sa luati in considerare ca un un bloc vechi si cu instalatii depasite este mai scump de incalzit iarna si de racit vara. Nu mai vorbim de anumite reparatii periodice ce te fac sa scoti bani din buzunar.
- Romania este situata intr-o zona activa seismic, prin urmare un bloc construit cat mai recent sau dupa 1977 este o alegere mai buna pentru banii tai. Daca imobilul este mai vechi ar fi cazul sa va interesati la Primarie daca acesta are bulina rosie. In pus de la an la an se inaspresc conditiile de proiectare ale cladirilor noi rezultand in rezistente din cee in ce mai mari la cutremurele din zona noastra.
- politele de asigurare sunt mai ieftine cu cat imobilul este mai nou.
- Vecinii si Linistea
Locuirea intr-o comunitate la bloc este importanta, intr-o oarecare masura linistea ta depinde de acestia. Nu iti doresti sa auzi muzica, certurile si altele de la apartamentele vecine precum si sa treiesti cu frica spargerile in bloc. Unii din indicatori sunt si starea casei scarii (cat de bine este intretinuta, curatenia de pe ea) si daca este cu interfon sau nu. De aceste lucruri de mai sus te poti interesa la Sectia de Politie.
Prin urmare de dorit sunt vecinii civilizati, cu un statut social similar. O comunitate unita in care vecinii se cunosc si se inteleg este locuinta ideala.
5. Verificarea actelor la notariat inainte de contractare (ipoteca, acte incomplete) te scutesc de o greseala si o asteptare inutila
Deschide bine ochii si inainte de a te decide cauta un notar/avocat pentru a:
– verifica valabilitatea si corectitudinea actelor ce trebuie sa fie musai in original;
– intreaba proprietarul sau verifica la Adminsitratia financiara plata impozitelor apartamentului fara de care nu se poate face tranzactia de vanzare cumparare;
– lista datornicilor se poate consulta inca de la intrarea in bloc ceea ce spune multe despre solvabilitatea viitoarilor locatari. Asa eviti greseala de a te muta intr-un bloc cu multi restantieri si sa te trezesti ca ai ramas fara apa calda desi tu esti cu plata la zi. De aceea daca lucrurile arata bine cand ajungi la notariat solicita documentele care arata ca nu exista datorii fata de furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent electric, cablu TV, internet) sau la intretinere;
– in cazul caselor sau locuintelor noi in acte trebuie stipulat drumul de servitute daca accesul in drum se face pe o cale de acces ce presupune asa ceva.
6. Plata banilor si contractul de vanzare cumparare
- Calculeaza cu atentie de cati bani ai nevoie
Se spune ca e bine in totdeauna sa ai bani de rezerva ce pot ajune si pana la 35% din pretul locuintei si daca te gandesti pentru ce anume iata o lista cu acestea:
-pentru plata taxelor notariale circa 2% (poate fi mai mare sau mai mic) din pretul de achizitie. Va sfatuim sa comparati macar doua noatariate sau sa mergeti la cel care percepe tariful minim pe tranzactie;
– daca alegi o casa sau un apartament vechi vor fi necesare investitii in renovare (finisaje, instalatii, refacere exterior pentru casa) ce lot ajunge si pana la 50% din pretul de achizitie functie de probleme;
– daca alegi o locuinta fara finisaje acestea te pot costa in plus, iara acest lucru inseamna sume importante de pana la 30%;
– locuintele neracodate la apa sau gaze inseamna cheltuieli importante si necunoscute;
– comisionul agentului imobiliar daca este cazul 2-3%;
– mobila si electrocasnicele.
Prin urmare deschide bine ochii la ce cumperi ca sa nu te zgarcesti si apoi sa platesti mai mult!
- Plata banilor catre vanzatori
Orice bani dai e bine sa fie nu mai pe documente notariale deoarece nu cunosti persoana respectiva. Actul notarial inseamna si o relatie serioasa astfel dupa incheierea actului notarial fie ca e vorba de antecontract sau de contract de vanzare cumparare apartamentul va fi scos de la vanzare.
In cazul locuintelor noi vandute de dezvoltator se practica incheierea unei rezervari pentru o suma mica. Avand in vedere istoria acestuia si ca actul se semneaza de ambele parti acest lucru se poate accepta pana la semnarea finala a antecontractului de vanzare cumparare.
Antecontractul si contratul de vanzare cumpare ce ar fi bine sa nu omiti:
– este bine sa incluzi in antecontract sau in contractul de vanzare cumparare dotarile bunului pe care il cumperi: finisaje, termopane, instalatii, mobila daca e cazul, garaj etc). Astfel nu risti sa primesti altceva, deteriorat sau chiar in minus!
– daca faci un antecontract trebuie sa ai in vedere un termen mai lung pentru ca in cazul in care acesta este depasit poti pierde imobilul, dar si avansul platit de cumparator;
– plata la zi a tuturor cheltuielior legate de intretinere, curent gaze si apa prezentate de vanzator. In 90% din situatii vanzatorul dupa ce a primit banii pe imobil nu mai achita cheltuielile restante;
– nu acceptati intrarea in posesia imobilului dupa data cand e prevazut in actul de vanzare cumparare. Orice cheltuieli dupa acea data facut cade in sarcina dumneavoastra deoarece se presupune ca a ramas in imobil cu acordul dumneavoastra. Chiar daca il dati in judecata va fi greu de dovedit asa ca nu va ramane decat sa achitati cheltuieliele si sa mergeti mai departe;
7. Luminozitatea
Cand te scoli dimineata si soarele iti bate in geam incepi altfel ziua vesel si plin de viata. De aceea luminozitatea este un factor foarte important in alegerea locuintei ideale. Mai mult apartamentele sau casele care au geamuri mari sau stilul mai modern de geamuri pana jos sunt ideale pentru ca ofera lumina naturala.
Nu va ganditi ca e doar o cerinta feng shui scormonita de designeri care nu mai stiu ce sa mai inventeze. Ganditiva ce inseamna lumina naturala pentru dumneavoastra, cum afecteaza aceasta starea de spirit si frumusetea locuintei.
In concluzie ideala ar fi o locuita cu geamuri mai mar ice are dormitor cu ferestrele orientate catre este si livingul cu geamurile orientate catre sud sau spre vest. Astfel veti avea lumina naturala toata ziua in locuinta dumneavoastra si exact cand va trebuie.
Ioana Luca
Echipa Cartier Class Park Targoviste