In ultimii ani, s-a remarcat cresterea tot mai accentuata a popularitatii bucatariilor amenajate in regim open space, deschise spre living.

De cele mai multe ori alegerea acestui tip de configurare apartine celor care doresc sa foloseasca la maxim spatiul disponibil. Insa aceasta tendinta se remarca si in constructia apartamentelor noi, proprietarii preferand sa uneasca bucataria si livingul intr-o arie comuna, cu rol de camera de zi.

Cea mai dificila sarcina in ducerea la bun sfarsit a procesului de amenajare a unui spatiu comun confortabil este impartirea acestuia in mai multe zone de interes si delimitarea discreta a acestora. Cel mai important este locul in care va fi amenajata bucataria. Aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de ferestre, pentru a putea fi aerisita rapid si sa fie dotata cu o hota performanta, pentru a preintampina raspandirea mirosului de mancare in toata incaperea.

Ca sa realizezi o impartire cat mai armonioasa te poti folosi de diferite elemente

Pavimentul este solutie simpla de separare vizuala a bucatariei de celelalte arii de interes din spatiul comun pentru ca poti alege doua tipuri diferite de finisaj pentru placarea pardoselii. De exemplu, poti alege gresie pentru zona bucatariei si parchet pentru restul spatiului sau poti alege doua modele diferite de gresie/parchet.

Iluminatul este o alta metoda de delimitare vizuala a zonelor unui open space. Astfel, pe langa principalele surse de iluminat existente, se poate recurge la montarea unor lustre suspendate tip pendul pentru a scoate in evidenta locul de luat masa, la cateva spoturi sau o banda led montate in partea inferioara a dulapurilor de bucatrie suspendate, care vor accentua si ilumina mai eficient zona blatului de lucru si la un lampadar frumos menit sa evidentieze zona de relaxare din living.

Barul sau insula de bucatarie, prin folosirea unuia dintre cele doua elemente se obtine o delimitare mai ferma si mai conturata a zonelor de interes din noul open space. Atat insula de bucatarie cat si barul sunt elemente multifunctionale, putand fi folosite simultan in calitate de loc de luat masa si in calitate de blat de lucru suplimentar. Acelasi efect il poate avea si un loc de luat masa amenajat intre cele doua incaperi reunite intr-un spatiu comun.