Sa vedem in continuare o descriere a celor mai utilizate 3 tipuri de becuri existente pe piata:

 

Becurile cu incandescenta

 

Uniunea Europeana a interzis din 2010 vanzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar incepand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul “reducerii emisiilor de carbon”.

Acestea au acelasi aspect ca si becul clasic, dar filamentul se afla intr-o capsula cu halogen, plasata in interiorul becului de sticla. Acest nou sistem va scadea consumurile de energie intre 20% si 45%, functie de clasa de consum a becului: B sau C.

 

 

Avantaje: pret de achizitie relativ redus, redare a culorilor foarte buna, lumina stralucitoare

 Dezavantaje: eficienta scazuta si durata de viata redusa, costuri mari de functionare

Becurile economice

 

Becurile economice sau Lampile Fluorescente Compacte au consumuri mult mai scazute de energie (pana la 80%) si o durata de viata semnificativ mai mare decat un bec incandescent (5.000 – 15.000 ore fata de 1.000 ore).

Principiul dupa care functioneaza este acesta: energia consumata incalzeste gazul din interiorul serpentinelor sau bulbului de sticla, iar acesta devine incandescent si emite lumina.

 

 

 

Avantaje: consum redus pana la 80%, durata de viata de 10-15 ori mai mare, pret de achizitie relativ redus, economii semnificative de costuri pe durata de viata a lampii

Dezavantaje: durata semnificativa a timpului de incalzire, continut de mercur

Becurile cu LED

 

Ca si economii aduse, becurile LED sunt mai eficiente decat becurile economice, avand plusuri si la capitolul siguranta in exploatare, durata de viata, dimensiune redusa si nu contin nici un fel de substante periculoase.

Unul dintre principalele avantaje ale becurilor cu LED este durata de viata. Un astfel de bec functioneaza intre 30.000 şi 50.000 de ore, in timp ce un bec obisnuit (incandescent) funcţioneaza doar 1.000 de ore.

Avantaje: reducerea consumului cu 80-90%, durata de viata de 10-30 ori mai mare, economii semnificative de costuri pe durata de viata a lampii

Dezavantaje: cost ridicat de achizitie, distributie diferita a luminii fata de lampile fluorescente compacte