Nu numai oamenii şi animalele resimt efectele scaderii temperaturilor, ci şi plantele, inclusiv cele de apartament. Puţini ştiu însă că florile sau arbuştii din ghivece suferă dacă nu sunt depozitate în spaţii luminoase, la temperaturi şi condiţii de umiditate potrivite.

 

Plantele de interior au limite diferite de rezistenţă la factorii climatici, spun specialiştii. De aceea, unele plante au nevoie de pregătiri mai atente pentru sezonul rece, fiind mai pretenţioase în ceea ce priveşte condiţiile ambientale. Locul de depozitare trebuie şi el identificat cu grijă, ca să nu dăuneze plantei, iar criteriul cel mai important de care trebuie ţinut cont este temperatura interioară.

Majoritatea plantelor de apartament nu suportă îngheţul. Sub 12 grade Celsius, intră în suferinţă majoritatea, chiar şi cele cunoscute cu o mai mare toleranţă la frig. E bine ca în locul de păstrare a plantelor de apartament să fie peste 18 grade Celsius şi să nu scadă.

Iată câteva dintre cele mai comune plante de interior şi sfaturi pentru îngrijirea lor:

Trandafirul în ghiveci

Pentru că trandafirii iubesc lumina, trebuie poziţionaţi undeva în dreptul ferestrei, spre sud sau est, unde pot beneficia de câteva ore de soare direct, 5 sau 6, cel mai bine dimineaţa, când nu dogoreşte prea tare. Solul ideal pentru aceşti trandafiri pitici este cel cu pH neutru (= 7). De asemenea, trandafirul are nevoie de multă lumină şi o umiditate ridicată a solului.

Cyclamen

Este o plantă de apartament care preferă răcoarea, adică temperaturi între 10 şi 20°C. Vara hibernează, căzându-i toate frunzele, însă toamna ciclul de creştere se reia, pentru ca iarna şi primăvara timpuriu să fie înflorită.

Camelia

Este o plantă perenă, ideal a fi crescută în locuri umbroase şi răcoroase. Solul necesită udare permanentă cu apă fără calcar. Se plantează la sfârşitul verii, întrucât înfloreşte numai în sezonul rece.

Orhideea

Este o plantă tropicală ale cărei inflorescenţe durează aproximativ 3 luni, cu condiţia să stea într-un loc luminos, însă nu expusa la soare direct, şi să fie udată la 7 – 10 zile. Ghiveciul poate să nu fie schimbat pe o perioadă de până la 2 ani.

Aloe Vera

Plantă suculentă ce creşte mai ales în interior, însă poate fi scoasă afară dacă nu mai sunt condiţii de îngheţ. Plantarea se face într-un ghiveci cu drenaj bun, într-un amestec de turbă şi nisip, udându-se rar. Poate creşte până la un metru înălţime şi înfloreşte pe timp de vară.

Cactuşi

Plantă perenă de apartament, care însă vara poate fi ţinută şi la exterior, întrucât preferă soarele direct, abundent, fiind necesară plantarea într-un amestec de nisip şi pământ. Nu îi prieşte umezeala. Iarna nu trebuie udată mai mult de o dată pe lună. Rădăcinile cactuşilor şi ale plantelor suculente se dezvoltă mai mult pe orizontală decât în adâncime, de aceea au nevoie de ghivece scunde şi largi.

Azaleea

Nu se udă cu apă rece! Va creşte mai încet şi îi vor îngălbeni frunzele! Azaleei nu îi place calcarul din apa de la robinet. Trebuie folosite ghivece largi pentru ca rădăcinile să se dezvolte optim.

Gerbera

Gerbera iubeşte soarele şi locurile aerisite, fiind necesară udarea cu generozitate în perioada de înflorire, care are loc din vară până în toamnă.

Primula

Această plantă anuală de apartament înfloreşte la sfârşitul iernii şi începutul primăverii şi creşte până la 40 de centimetri înălţime şi 25 centimetri diametru. Temperaturile prielnice sunt între 10 şi 24°C.

Principalele recomandări:

Nu udaţi prea mult

Creşteţi umiditatea

Planta nu trebuie să fie plasată într-o zonă prea rece sau prea caldă

Evitaţi curenţii de aer rece

Verificaţi infestarea cu dăunători

Asiguraţi-vă că planta are suficientă lumină