O casa in care te simti bine este o casa curata.

 

Nu cred ca exista cineva caruia sa ii faca placere sa locuiasca intr-o casa murdara, neaerisita si plina de praf. Mai jos o sa detaliem cateva obiceiuri sanatoase ce mentin casa curata.

In functie de marimea casei si a familiei sunt cateva activitati ce trebuie facute in mod regulat, pentru a asigura un nivel de curatenie optim in locuinta. Daca aceste activitati nu sunt efectuate atunci cand este necesar ne putem confrunta cu diferite probleme cum ar fi: suprafete deteriorate (paviment, mobila, ziduri) sau acumulari in spatii cu acces redus. Totul depinde de circumstantele in care locuiti. Intr-o familie numeroasa e foarte posibil ca aceste activitati sa fie facute mult mai des decat intr-un camin cu putini membri. Modul de actiune difera de la caz la caz, unii dintre noi alegem sa facem curatenie zilnic, altii isi aloca o anumita zi din saptamana pentru astfel de activitati.

  • Stergerea prafului

    Acumularea prafului in locuinta poate cauza probleme respiratorii pentru locatari si poate opaciza anumite suprafete. E recomandabil ca cel putin odata pe saptamana sa stergem praful din incaperile pe care le folosim cel mai des. E important sa stergem praful de sus in jos, astfel evitam acumularea acestuia pe locul deja curatat. Putem folosi o carpa umezita in asa fel incat sa capturam cat mai multe particule de praf, cele mai eficiente fiind carpele cu efect antistatic.

  • Aspiratul

    Inainte de a incepe sa stergi praful aspira toate camerele, inclusiv peretii (poate pare ciudat, dar chiar ajuta). In plus, tipul de aspirator folosit are un rol mai mult decat important atunci cand este vorba de eliminarea prafului din casa. Un aspirator conventional nu este capabil sa retina tot praful, un procent semnificativ de particule ajungand inapoi in aer. Noul tau aspirator trebuie sa fie echipat cu un filtru HEPA pentru a retine 99% din praf, precum si sa purifice aerul din incapere. O alta alegere foarte buna este reprezentata de aspiratorul cu filtrare prin apa.

Aspirator

  • Curata in detaliu

    Anumite zone din casa pot fi adevarate provocari in ceea ce priveste curatarea lor. O atentie deosebita ar trebui sa acordam baii, bucatariei si intrarii in locuinta.

Ca sa te organizezi mai bine iti poti face un mic calendar in care sa programezi anumite activitati in functie de necesitatile tale. In asa fel sanatatea familiei tale va avea numai de castigat, iar tu vei avea mult mai mult timp de dedicat celorlalte activitati impreuna cu cei dragi.