Mulți dintre noi locuiesc la bloc, așa că oaza de verdeață și locul de relaxare încercăm să ni-l creionăm și pe balcon. Chiar dacă de cele mai multe ori balconul este folosit pentru depozitare sau uscarea hainelor, atunci când el este vizibil din living, merită să fie plăcut amenajat, măcar partea care este la vedere dinspre interior. Am selectat mai multe idei de amenajare a balconului, mai mici, mai măricele, mai înguste sau mai late, deschise sau închise. Principiile de amenajare însă sunt ca cele pentru spații mici – folosirea zonelor verticale pentru depozitare (aici plante), mobilier modular, de dimensiuni reduse sau pliabil, atenție acordată pardoselii pentru că cu cât e mai simplă și mai liberă, cu atât și spațiul va părea mai ordonat. Dar, când îți dorești ca balconul să devină o extensie a casei, nu uita că accesoriile textile, covorașele și prezența unor surse de iluminat transformă acest mic spațiu într-un mic refugiu. Hai să vezi ideile și să-ți spun câte ceva despre ele.
Nu uita că spațiul util al unui balcon este mic, n-ai cum să pui chiar în dreptul ușii de acces micul mobilier, dar poți folosi parapetul interior al balconului sau balustrada acestuia pentru flori. Așa vei vedea plantele și din cameră.

Ce fel de mobilă alegi pentru balcon? Ei bine, nu te gândi neapărat la măsuță și scaune. Poți improviza etajere și rafturi din cutii de lemn, poți adapta o ladă de depozitare (pui o pernă deasupra sau un bucrete îmbrăcat în material textil impermeabil) pentru a o transforma în loc de ședere sau poți alege tabureți cu capac pentru a mai avea și loc de obiecte la interior. De asemenea, poți bricola o structură sau mic mobilier conform nevoilor tale. E mai greu să găsești în magazine exact ce ți-ai dori.

Folosește spațiile verticale! Neapărat să faci asta, dar ține cont și de expunerea la soare a zonelor respective. Până la urmă dacă-ți dorești să înverzești o zonă verticală, dar bate toată ziua soarele, ar trebui să alegi plante cărora le place asta. În caz contrar te trezești că colțul tău colorat va fi unul trist pentru că plantele îți vor muri. Când îți amenajezi zonele pe verticală ei obține mai mult spațiu pe centrul balconului, deci vei avea loc și de suportul de haine ori pentru tricicleta copilului. Atenție ca ghivecele să aibă măști pentru ca apa să nu se scurgă pe perete. Astfel de elementele ți le poate face un tâmplar bun, dar ia în calcul și prinderile ghivecelor cu flori.

Suporturi de plante supendate? Da, au un impact vizual foarte mare atât din exterior, cât și de la interior. Dintr-o dată zona ferestrei devine colorată, iar avantajul este că spațiul de dedesubt râmâne liber. În funcție de mărimea balconului și de modul cum e realizat – închis sau deschis, spațiul de la nivelul pardoselii poate fi folosit cum vrei, fie pentur depozitare, fie pentru crearea unui loc de luat masa ori pur și simplu pentru o locșor de relaxare.

Cum așezi mobilierul? Dacă balconul este lung și îngust și ai deschidere mare către interior, cum ar fi o ușă culisantă sau o ușă dublă, ia în calcul și varianta în care ca mobila este orientată cu fața către locuință, deci cu spatele către panoramă. Așa mai creezi locuri de ședere suplimentare, cel puțin cât e frumos afară, când îți vine cineva în vizită.

Cum creezi intimitate? Te poți folosi de rogojini simple de papură, panouri din răchită, rattan, stufsau poți face separeuri rustice din materiale recuperate. De asemenea, poți folosi plantele precum iedera sau vița-de-vie pentru ați acoperi grilajele ori spațiile la vedere.

Unele balcone devin pur și simplu noi spații ale casei, iar imaginația oamenilor n-are limite. De la locuri de birou la cele de luat masa, de la mici spații de relaxare la zone de depozitare a obiectelor decorative ideile sunt nelimitate. Însă ceea ce e important este să fii pe fază cu dimensiunile, să ai siguranța că spațiile aceste înguste odată mobilate vor putea fi și folosite (deci ai grijă la sursele de electricitate, iluminat, zone de manevră pentru mobiier și pentru accesul oamenilor la ele).