Clasa enerpoza1_r40getica A se refera la cea mai buna izolatie termica a locuintei respective,  compusa din mai multe elemente – izolatia exterioara, tamplaria, acoperisul, centrala termica, dar si contorizarea individuala a utilizatorilor. Toate acestea contribuie la reducerea consumului de utilitati. Asfel, se fac economii substantiale de bani, iar mediul inconjurator este mai putin exploatat din punct de vedere al consumului de electricitate, gaze naturale si chiar apa.

Poate parea mica economia facuta luna de luna, dar pe termen lung acasta devine substantiala. De exemplu, dupa un calcul simplu se poate face o reducere a cheltuielilor la utilitati de 10.000 Euro pe o perioada de 30 de ani la un apartament nou fata de unul vechi de 40 de ani.

Buna izolatie termica de la exterior este alcatuita din caramida eficienta cu un coeficient de rezistenta termic mare, dar si termosistemul ce izoleaza si protejeaza fatada cladirilor de variatiile termice de peste an.

Tamplaria eficienta are geamul compus din cel putin doua foi de geam intre care se gaseste azot, iar tocaria din 4-5 camere cu aer.

Desi nu pare, acoperisul este poate cel mai important element din tot acest ansamblu. Sub stratul de  tabla trebuie sa se regaseasca folia anticondens, izolatia din vata minerala sau bazaltica si folia antivapori. Alfel, degeaba o constructie este bine incalzita pentru ca aerul cald tinde intotdeauna sa urce, iar pierderea de caldura este mare.

Centrala termica individuala de locuinta este atuul principal de a avea si conserva caldura din casa. Are circuit inchis de consum de apa, iar termostatul cu ambient pastreaza temperatura dorita in incaperi, chiar si cand proprietarul nu este acasa. Cu atat mai mult, el conserva starea tehnica a centralei pentru ca porneste doar cat are nevoie. Cu cat izolatia termica este mai buna, cu atat centrala devine mai economica.

Un ultim detaliu, dar nu lipsit de importanta il reprezinta contorizarea individuala de locuinta. Un bun management al consumului de apa, gaz si electricitate duce la un bun rezultat al cheltuielilor pentru a fi cat mai exacte. Cu atat mai mult, cu cat instalatiile din locuintele noi nu au pierderi de utilitati, fata de cele vechi.  In perioada in care nimeni nu este acasa, se pot inchide robinetii de contorizare sau se pot opri sigurantele pentru ca sunt individuale fiecarei locuinte, iar consumurile sunt astfel 0.

Un exemplu de  certificat energetic clasa A este  cel de mai jos.

poza2_r32